• Home
  • Goed bestuur als werkwoord

"Goed bestuur als werkwoord"

EEN MEERVOUDIG PERSPECTIEF OP GOVERNANCE IN HUISARTSENORGANISATIES

Dit boek gaat over het besturen van huisartsenorganisaties. Huisartsenorganisaties kenmerken zich door een veelheid aan krachten, spanningsvelden en een diversiteit aan waarden. Factoren die het besturen van zulke organisaties niet eenvoudig maken.

Het gepresenteerde ordeningsmodel Goed bestuur helpt bestuurders en toezichthouders functionaliteiten en onderliggende waarden uit hun huisartsenorganisatie te herkennen, te duiden en met elkaar te verbinden. Aan de hand van dit model doet de auteur tevens een oproep tot een terugkeer naar de bedoeling van goed bestuur: het borgen van de waarden op het dienstverlenende niveau waar patiënt en huisarts in relatie tot elkaar staan. Functionaliteiten en waarden van medisch professionele, organisatorische en systemische niveaus staan hieraan ten dienste.

Het onderwerp goed bestuur wordt interdisciplinair benaderd. Met een breed palet aan bestuurskundige, juridische en sociologische kennis worden goed bestuur en de beroepsgroep huisartsen geschetst. Daardoor worden spanningsbronnen inzichtelijk en de lastige bestuurbaarheid van huisartsenorganisaties geduid en verklaard. Het boek is geschreven voor collega-bestuurders, huisartsen, toezichthouders en iedereen die meer van deze wereld wil begrijpen.


Front Goed bestuur als werkwoord

Verslag van de fietstocht

Verslag van de fietstocht waarin het boek werd aangeboden aan huisartsen, eerstelijnsorganisaties en burgers.

Met het besluit mijn inzichten en ervaringen samen te brengen in een boek heeft de presentatie van het boek steeds op de achtergrond mee gespeeld. Ik zag het voor me: een intiem theater in het midden van het land, een paar goede sprekers, een uitnodiging voor mijn hele netwerk. En voor al die deelnemers aan het einde van zo’n symposium een borrel en een boek! Toen kwam corona: dat theater is nog wel te huur, maar mijn netwerk past er niet meer in. Bovendien kan van een borrel en een boek in de foyer al helemaal geen sprake zijn. Wat nu? Ik legde de vraag voor aan een groepje vrienden. Een van hen zei: “dan breng je ze toch rond op je fiets”.

Dit idee werd groter, mensen haakten aan en ons enthousiasme groeide. Ik – met mijn echtgenoot - op de fiets van ons zomerhuisje in Friesland naar de organisatie waar ik juist nú een interim-functie heb: Langs Huisartsen: van Heerenveen naar ’s-Gravenhage. En - zo ontdekte ik - wat ken ik veel mensen, die langs deze route wonen of hun vak uitoefenen! Hun ervaringen met besturen zou ik allemaal willen vertellen. En dat hebben we gedaan!

Binnen de context van goed bestuur laat ik je kennis maken met inwoners, historie en aanpalende zorgsectoren. We hebben interviews met huisartsen, bestuurders, een toezichthouder en zorgverzekeraar. Onderweg deelde ik het boek "Goed bestuur als werkwoord" uit. Langs de route bestede ik aandacht aan de veelheid aan aspecten die met goed bestuur te maken hebben.


24 augustus - dag 1: Heerenveen - Zwolle

dite husselman advies heerenveen den haag goed bestuur als werkwoordDe tijd is weggetikt: we gaan beginnen! Langs huisartsen van Heerenveen naar ’s Gravenhage. Vandaag zijn we te gast bij Dokterszorg Friesland, een huisartsenpraktijk in Wolvega, een inwoner in Oldemarkt en tenslotte bij huisartsen Medrie in Zwolle/Flevoland. Waarschijnlijk houden we het niet helemaal droog, maar we zijn op alles voorbereid.

Drie keer per dag een update. In de ochtend de route en eerste impressies, rond de lunch een video-interview en blog en ‘s avonds het beeldjournaal van de dag. Nog nooit zag u zoveel huisartsenzorg op één dag.

Klik op een speld/pin voor meer informatie.

Klik hier voor het bijbehorend blog.

Dite Husselman in gesprek met Karin Groeneveld op dag 1.

25 augustus - dag 2: Zwolle - Ede

dite husselman advies heerenveen den haagGisteren het interview met Karin Groeneveld gezien? Vandaag volgt Barbara Lemstra. Zij is toezichthouder bij HOOG en geeft een haarscherpe analyse over huisartsenorganisaties. Verder zijn we te gast op Zonneoord bij Ede.

Klik vooral ook op de spelden op de interactieve kaart: inkijkjes en achtergrondinformatie!

Klik hier voor het bijbehorend blog.

Dite Husselman in gesprek met Barbara Lemstra op dag 2.

26 augustus - dag 3: Ede - Maarssen.

dite husselman advies heerenveen den haagDe fietstocht van vandaag; Zwolle, Hattem, Heerde, Apeldoorn, Beekbergen, Hoenderlo, Otterlo, Ede.

Plan B: vanwege het weer eerst met de trein van Ede naar Amersfoort. Dat is van Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV) naar Huisartsen Eemland (HE). Bij de eerste schreven Judith en ik met huisartsen het regioplan en bij de laatste juist begonnen met een opdracht. Vandaag staat de huisarts als beroepsgroep centraal. Hans Erik van Helsdingen (Unicum) geeft zijn visie en we bezoeken de branches InEen en LHV. Onder impressie 3 (klik op de spelt) is een bespiegeling over het werk van huisartsen als geluidsfragment opgenomen. Ga er op deze stormdag even rustig voor zitten!

Klik op een speld/pin voor meer informatie.

Klik hier voor het bijbehorend blog.

Dite Husselman in gesprek met Hans Erik van Helsdingen op dag 3.

27 augustus - dag 4: Maarssen - Leiden

dite husselman advies heerenveen den haagDe fietstocht van vandaag; Maarssen, Breukelen, mijdrecht, Uithoorn, Aalsmeer, Sassenheim, Leiden.


Klik op een speld/pin voor meer informatie.

Klik hier voor het bijbehorend blog.

Dite Husselman in gesprek met Arie van der Zwaard op dag 4.

28 augustus - dag 5: Leiden - Den Haag

dite husselman advies heerenveen den haag

Nog geen 30 kilometer vandaag: Van Leiden naar Den Haag. Als ik het in termen van het ordeningsmiddel Goed bestuur formuleer: ik ga me op het systeemniveau begeven.

Straks worden we eerst door de zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid ontvangen en vanmiddag door het ministerie VWS.

Zo’n laatste dag is ook een beetje thuiskomen. Tussendoor bij Hadoks (Haagse dokters) - de organisatie waar ik momenteel werk - aan de koffie. Bijpraten en verslag krijgen van afgelopen week. Ik heb er zin in. Nog even snel ontbijten.

Klik op een speld/pin voor meer informatie.

Klik hier voor het bijbehorend blog.

Dite Husselman in gesprek met Erik Kramer op dag 5.

Beeldjournaal dag 1 t/m 5

Meerminneplein 5
8011SW Zwolle

06 2042 9669
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2020 Husselman Advies | Alle rechten voorbehouden.